[...] efektywność oceniono na 48%, podczas gdy po podaniu fruktozy, glukozy lub sacharozy była ona zauważalna w granicach 15-20%. Warto w tym miejscu dodać, że o ile glukoza i fruktoza zawarte w miodzie są przez organizm ludzki przyswajalne całkowicie, to sacharozę przyswaja on tylko częściowo, a przy zaburzeniach przemiany materii mogą z niej [...]
Wykład Briana Clementa - notatki Notował:Tom Billings Tekst pochodzi z rawfoods.com Tłumaczyły: E.Spyra oraz Agata Zdrodowska-Zdrozdowska Brian Clement, dyrektor Instytutu Zdrowia Hipokratesa, mieszczącego się na West Palm Beach na Florydzie, dał wykład w sobotę, 27 kwietnia 1996 r. w Whole Life Expo w San Francisco. Temat wykładu brzmiał: [...]
[...] fruktozę. Tak więc, jak w dziale odchudzanie czy odżywianie spotkacie jakiegoś inteligenta piszącego by nie jeść za dużo owoców odeślijcie go do badań by sprawdził kiedy fruktoza szkodzi i w jakich ilościach a następnie podrzućcie mu jakąś tabelę z ilością fruktozy w owocach jak chociażby do tej znajdujące się na thepaleodiet.com. Co jeść i [...]
[...] jest jakość użytych węglowodanów. Najlepsze gainery zawierają głownie węglowodany złożone (maltodekstryna, skrobia) z niewielkim udziałem węglowodanów prostych (dekstroza, fruktoza, glukoza). Świetnym dodatkiem jest olej MCT, który podwyższa kaloryczność odżywki. Dużym plusem jest zawartość witamin oraz minerałów, enzymów trawiennych, ziół, [...]
Jak wszystkim wiadomo na śniadanie dla uzupełnienia glikogenu warto zjeść węgle proste i sporą ilość białka. Osobiście najbardziej lubię tego typu dania szczególnie gdy jest dosyć ciepło na dworzu, wtedy lepsze są wersje z jogurtem/kefirem/maślanką a zimą polecam owsiankę na ciepło. No ale do rzeczy... ... przetestowałem już wiele różnych opcji [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] m.in. przemian kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Węglowodany możemy podzielić ze względu na 1. Budowę chemiczną - węglowodany proste (szybko przyswajalne np. glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, polisacharydy, maltoza) 2. Wpływ wywierany na poziom [...]
[...] 1-3 dni w tygodniu z większą ilością węglowodanów (najlepiej w dniach treningowych) węglowodany mają szczególnie silny wpływ na wydzielanie leptyny, wyjątek stanowi fruktoza - uwzględnianie "przerw" od diety redukcyjnej co 8-12 tygodni – 1-2 tygodnie bez deficytu energetycznego - wystarczająca podaż długołańcuchowych kwasów tłuszczowych [...]
[...] jest ich pięć, ale opiszę tylko te, które odgrywają dla nas istotną rolę i mają znaczenie w żywieniu sportowców: A. Cukry proste (monocukry = monosacharydy): glukoza, fruktoza - cukier owocowy. B. Cukry złożone: a. Dwucukry (disacharydy): sacharoza - cukier spożywczy, laktoza - cukier mleczny, maltoza. b. Wielocukry (polisacharydy): [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Magic_Milk_i1481_d400x400.jpg Magic Milk Opis MAGIC MILK Ultimate Nutrition To wysoce zaawansowany naukowo i technologicznie system wspomagania. Cztery strategicznie opracowane formuły: Micellpro + LipidEdge + UltiVite + CP2 tworzą nowatorski, optymalnie zbilansowany system mający za zadanie pobudzenie [...]
[...] wszystkim od stężenia cukru. schemat, który podał Maillard, dotyczył najbardziej rozpowszechnionego w przyrodzie cukru - pani glukozy. Oczywiście można wykazać, że pani fruktoza jest dalece bardziej agresywna od glukozy. Pod jej wpływem hemoglobina degeneruje się pięć razy szybciej niż pod wpływem glukozy, a inne białko krwi, albumina, aż [...]
[...] wszystkim od stężenia cukru. schemat, który podał Maillard, dotyczył najbardziej rozpowszechnionego w przyrodzie cukru - pani glukozy. Oczywiście można wykazać, że pani fruktoza jest dalece bardziej agresywna od glukozy. Pod jej wpływem hemoglobina degeneruje się pięć razy szybciej niż pod wpływem glukozy, a inne białko krwi, albumina, aż [...]
[...] się w 99,8 proc. z sacharozy, która musi zostać przez organizm rozłożona na glukozę i fruktozę, a dopiero potem wchłonięta do krwi. W miodzie 80 proc. składu to glukoza i fruktoza, która wchłania się szybko do krwi bez procesu trawienia. Poza tym w miodzie stwierdzono obecność 21 pierwiastków (m.in. wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, [...]
[...] chamsku rzucimy się na żarcie. I tyle z naszej diety. Węglowodany - zarówno skrobie jak i cukry - spożywa się wiec w celu utrzymania właściwego poziomu serotoniny. Jedynie fruktoza jest tutaj wyjątkiem. Skoro na dietach niskowęglowodanowych z tych przyjemności rezygnujemy, musimy liczyć się z ryzykiem. Czy mamy zatem olać CKD, TKD i tego typu [...]
[...] tylko w końcówce długiego biegu, kiedy pragnienie nie jest już takie silne, za to rośnie zapotrzebowanie na węglowodany. -Różne źródła węglowodanów: sacharoza, glukoza, fruktoza. Należy unikać płynów z przewagą fruktozy w składzie, gdyż sprzyja ona biegunkom. -Stężenie sodu: 20 - 60 mmol/litr. Płyny o wyższym stężeniu sodu są przyswajalne [...]
[...] na poziomie maksymalnym szybko dostają się do krwiobiegu w ten sposób. Ciało ludzkie pochłania woskowej kukurydzy 2-3 razy szybciej niż cukry proste takie jak glukoza i fruktoza. Woskowy kukurydza uzupełnia energię niezwykle szybko, poprawia konserwacji płynów i opóźnia zmęczenie. Mieszanka Wydajność Ener9y Ener9y zawiera nie tylko unikalną [...]
[...] rezerw substancji odżywczych, doprowadzając do nadwagi, problemów z uzębieniem, zachwianiem balansu cukru we krwi i osłabienia systemu immunologicznego. Cukier ( szczególnie fruktoza kukurydziana) używany jest powszechnie w produktach żywnościowych ma tendencje łączenia się (przyklejania) do protein formując niefunkcjonalne cząsteczki ( zwane [...]
[...] Power Starter Powder Opis ODŚWIEŻAJĄCY, ENERGETYZUJĄCY I POBUDZAJĄCY z wysoką zawartością TAURYNY I KOFEINY W jego skład wchodzi fruktoza oraz dwa stymulanty: tauryna i kofeina - Tauryna. Po raz pierwszy wyizolowano ją z żółci byka ponad 180 lat temu, stąd jej nazwa (od łacińskiej nazwy tego zwierzęcia [...]
[...] go przerobić, glukoza jest trawiona bardzo szybko i sprawie, stanowiąc źródło turbo doładowania energetycznego, natomiast galaktoza jest przerabiana w wątrobie tak jak fruktoza, również uzupełnia glikogen wątrobowy, co nie jest już do końca korzystne, gdyż w chwili wypełnienia całego glikogenu wątrobowego nadmiar węglowodanów będzie [...]
[...] vergin (z pierwszego tłoczenia), tran, olej lniany oraz orzechy, nasiona -Węglowodany proste (IG-INDEKS GLIKEMICZNY) (Do węglowodanów prostych należą: glukoza, galakoza i fruktoza) w ciagu dnia jemy weglowodany zlozone o srednim lub niskim IG jedynie po treningu mozna proste np.owoc/sok a w po treningowym muszą byc zlozone ale IG moze byc [...]